![Skärmavbild 2015-09-27 kl. 00.34.57]()
26 september.
26 september?
Bryr mig inte om datum vanligtvis, men när jag av en slump råkade se att det var den 26 september i kväll så slog det mig.
26 september 2001. Det var dagen då jag började på Barometern/Oskarshamns-Tidningen.
14 år således. Jag var 24 då. Hade precis, bara några dagar tidigare, slutat på Aftonbladet och flyttat hem från Stockholm.
Att jobba på ”sporten på OT” hade varit min dröm sedan jag var sju eller åtta eller nåt i den stilen. Det är faktiskt ingen efterhandskonstruktion.
Nu hade jag – efter bland annat en anställningsintervju med Jonas Kanje, numera rättmätig höjdare på Sydsvenskan, på O´Learys vid Slussen – fått just det jobbet.
Jag har kanske haft några möjligheter att byta bana och arbetsplats och lön under de här åren, men aldrig något som lockat så pass att jag gjort slag i saken.
Gräset har aldrig varit grönare. Jag har hittills trivts för bra.
Lite fint att den där barndomsdrömmen i all sin enkelhet slog in, ändå.
• • •
Slänger ett getöga i arkivet och den första större grejen jag skrev där på hösten 2001 verkar ha varit att sju innebandydamer från Oskarshamn lämnade för Höjdarna i Högsby.
Samma dag hade jag även lite annat smått och gott i blaskan.
• En festlig Hallå där med Magnus Svensson som gjorde fyra mål när OAIK/RBK besegrade Kalmar AIK 2 med 7–0 i seriefinalen i division 4 sydöstra. Jo, OAIK var sammanslaget med Rödsle då och spelade i division 4. Lite svindlande.
• En kortare – smått bisarr – sak om IKO:s intro fanns det också. Här är den i sin helhet:
”Publiken blåst på IKO:s nya lasershow
Ishockey.
En ny spektakulär spelarentré var utlovad till IK Oskarshamns hemmapremiär mot Tingsryd i onsdags. Men det slutade med ett präktigt antiklimax när spelarna skrinnade in i mörkret och inget hände.
Enligt IKO:s hemsida var tanken att en ny högteknologisk lasershow skulle ha använts, men att utrustningen försenats på grund av terrordåden i USA. Istället panikbeställdes fyrverkeripjäser som inte fungerade, och nu kommer man återgå till det gamla introt igen. Ett nytt försök med lasershowen görs efter juluppehållet”.
”Högteknologisk lasershow” – jo, jag tackar jag.
Kollega Jan Brunby briljerade samma dag med en intervju med en handbollsspelare vid namn Gillis Bengtsson och hade en drapa om att Glenn Magnusson missade cykel-VM.
Ett par dagar senare verkar jag ha skickats till Nobelhallen för att bevaka Bofors–IKO. Första men sannerligen inte sista gången jag fick äta de torra presskorporna.
Behållningen från matchen måste vara fejsbilden på Alexander Johansson.
Ni kan se en faksimil högst upp i inlägget.
Mittbena – och då menar jag M-I-T-T-B-E-N-A – på Tolvan i taket utlovas.
• • •
Hur som helst. Sedan dess har jag skrivit tusentals och åter tusentals artiklar, reportage, krönikor, skivrecensioner, blogginlägg, tv-krönikor, matchbevakningar, nyheter och annat för tidningen i mitt hjärta.
Jag är mycket bättre i dag än jag var då. Men det är fortfarande lika roligt.
Det låter ju tramsigt och högtravande, men så är det faktiskt, men jag brinner hårt för den här tidningen. Och det är klart att man får känslor för någon man ägnar så himla många timmar i veckan åt i så herrans många år.
Nu blev det här vämjeligt tårdrypande. Det var inte meningen.
Men det har faktiskt varit 14 himla fina år.
Får jag välja så skriver jag från och med nu BARA initierade krönikor över uppslag och reportage på minst 8 000 tecken till jag går i pension. Det vore rättmätigt. Möjligen dunkar jag in någon Libertinesrecencion då och då också.
• • •
Här kommer nio random minnen direkt ur huvudet så här på lördagsnatten:
1. Tio dagar i Australien.
2005 fyllde OT 125 bast. Vi fick en massa stålar att göra journalistik av. Jag och fotografen Roger Carlsson föreslog för redaktionsledningen att vi skulle åka till Australien och träffa oskarshamnare som flyttat dit.
”Packa bumerangen”, fick vi till svar.
Sen lyfte vi mot Sydney och tillbringade en dryg vecka down under. Det är de roligaste, mest intensiva, konstigaste, mest pressande (bara flygbiljetterna kostade ju 15 000…) och mest minnesvärda dagarna under de här 14 åren.
Att bli skickad 1 500 mil för att träffa folk ”från stan” är ju svindlande i sig.
Dessutom bland spindlar som är jättegiftiga.
Vi åkte från Sydney till Melbourne och träffade fyra fantastiska profiler från Oskarshamn.
Jag tror och hoppas att det där ändå blev nån slags statement för OT.
Vi satsade. Vi levererade. Det fick ett enormt genomslag.
Det var något utöver det vanliga. Det var en cool resa och det blev bra även om det inte alltid kändes så där och då.
Roger och jag blev dessutom jättemycket ovänner efter en utekväll i Syndey. Morgonen efter skulle vi ta båten ut till Manley Beach. Vi satt på tunnelbanan och tittade snett på varandra. Till slut sa jag: ”Minns du vad vi bråkade om?”.
30 sekunders tystnad.
”Nä, ingen aning faktiskt”, sa Roger.
Vi asgarvade. Sen var det ur världen.
Snart är det tio år sedan vi gjorde den där resan och tanken är att vi ska följa upp vad som hänt med de vi träffade framöver.
2. Dagarna med Arsenal FC.
Jag och fotografen Daniel Svensson fick förmånen att, som enda svenska media, följa Arsenals fystränare, Marcus Svensson från Fårbo, under några dagar våren 2014. Jag fick dela urinoar med Podolski, loge med Pat Rice och parkering med Santi Cazorla. Det var en unik inblick i en av världens största klubbar.
Jag har aldrig, aldrig, aldrig fått så mycket kommentarer från läsare och arbetskamrater om ett enskilt jobb.
3. Heldagsintervjun med Nicki Pedersen.
Att sitta öga mot öga med speedwayens största galning, kanske genom tiderna, var fascinerande. Känslan var att Pedersen öppnade upp sig mer än han någonsin gjort där hemma på Fyn. Han blottade hjärta och hjärna. Vi åkte runt och tittade var han gått i skola, var hans föräldrar bor. Och så vidare. Jag har nog aldrig lagt ner mer möda i en intervju och den spred sig snart i hela den lilla speedwayvärlden.
4. Den galna speedwayresan till England.
Roger Carlsson och jag skulle följa Dackarnas lagkapten Stefan Andersson under en vecka. En speedwayförares vardag, typ. Vi skulle åka i juni 2002. En onsdagsmorgon. På tisdagen körde Dackarna hemma mot Örnarna och vann med typ 160-12. I det sista betydelselösa heatet kraschade Stefan Andersson. Jag tog ingen större notis om det utan skrev klart min text. Vid 23-tiden stötte jag ihop med Ando – numera framgångsrik lagledare för Piraterna – utanför omklädningsrummet.
”Tyvärr, jag kan inte åka till England i morgon. Jag har typ klyvt fingrarna”, sa Andersson och visade upp några krumma fingrar.
Flyget skulle gå från Stockholm några timmar senare, Roger och jag skulle åka från Oskarshamn med 05-tiden.
Det var bara att ställa in.
Jag ringde sportchefen Kanje som i sin tur ringde chefredaktören Gunilla Sax och berättade vad som hänt. Att alla bokade bilar, hotell, flyg och ackrediteringar (bla GP:t på Millennium Stadium i Cardiff) bara var att glömma.
Trist då, men ett par månader senare blev resan av i alla fall och det blev fantastiskt kul. Bland annat nobbade Tony Rickardsson (betydligt otrevligare än vad ni tror) en intervju med mig i depån palmstaden Poole och jag fick låna duschen hemma hos Dean Barker i Brighton. Men det är en annan historia.
5. Dag och Salo avgick – samtidigt.
Minns inte vilket år, men kanske 2010. Jag och fotografen Per Hammenvik anlände i alla fall till IKO:s kansli. Tror det var i december. En förmiddag. Vi hade bokat en intervju med Dag Larsson, IKO:s klubbchef, som tidigare varit SM-guld-sportchef i HV71.
När vi kom till kansliet grät Martin Svenson-Levi-Åkerberg-Johansson.
Plötsligt kom Tommy Salo. ”Kom Christian, nu ska du få en nyhet, du gillar ju det”, sa legendaren.
Vi gick in på Dag Larssons kontor, där Dag redan satt.
”Jag avgår”, sa Salo som då var tränare i IKO.
Fågelholk 1.
”Jag också”, sa Dag.
Fågelholk 2.
Några minuter senare var det Sveriges just då största idrottsnyhet.
6. Camden 2005.
Återigen jag och Roger. I London för att träffa 0491-are. En kväll gjorde vi en intervju i Camden med en tjej som jobbade på MTV. Annie. Hon hade sminkat Pet Shop Boys. Till saken hör att hon och jag hade gått i samma klass hela grundskolan, så vi kände varandra väl. Efter avslutad intervju blev det lite fest hemma hos henne i Camdens västra delar. Jag hade köpt en present till min fru, Anna. När vi lämnade festen för att åka till hotellet glömde jag presenten. I sista stund vände jag om för att hämta den.
Problemet?
Jag ringde på fel ”alla ser likadana ut”-radhus.
Efter några lååånga sekunder öppnade till slut en mycket brittisk man (rakad, ring i örat, allmänt huliganbarsk) dörren – iförd endast vita kalsonger.
Vi kan väl för att göra en lång historia kort skull säga att kvällens slutade i…eh…moll.
7. Radiohuset 2006.
Roger och jag var skickade till radiohuset i Stockholm för att följa Anton Berg, programledare för Sommartoppen, under en dag. Han kommer från Figeholm. Dagen innan hade vi följt stjärnkocken Niklas Wahlström, som kommer från Fårbo och då var kökschef på Den gyldene freden i Gamla stan.
Vi var väl kanske lite sega så där på morgonen men det mesta gick bra, inklusive en fika med Sanna Bråding – ända tills vi rundvandrade och plötsligt hamnade i en studio med Annika Lantz och Carina Berg.
Direktsändning. Nån miljon lyssnare.
Det var ju festligt på sätt och vis, men inte för bonnläppar som plötsligt skulle förklara vad vi gjorde där direkt i Lantz i P4.
– Så ni kommer från Figeholms-Posten?, sa Lantz.
Jag försökte reda ut missförståndet med on air-lampan bländande i taket, men det gick, för att vara snäll mot mig själv, inte så himla jättebra.
De slängde på en Bryan Adams-dänga och vi fick snällt lomma ut ur studion.
Förmodligen har P4 aldrig varit sämre.
8. Första livematchen.
Först skrev jag bara. Nu gör jag så himla mycket annat.
I våras var jag plötsligt tv-kommentator. Min första match blev Landskrona-Craftstaden i kvalet till allsvenskan i innebandy.
Förmodligen lät jag som en första klassens fåntratt, men det var ett häftigt steg. Kommentera en tv-sändning. Smaka på det.
Sedan dess har det blivit ganska många sändningar. Vi spelar även in studioprogram och har en podcast en gång i veckan.
Jag låter nog fortfarande fåntrattig och att skriva är både roligare och det jag är bra på, men det blir förhoppningsvis bättre och bättre för varje gång med tv-grejen. Jag gör allt i min makt för att haja samtiden.
9. Konkursen och julfesten.
2002. December. Vi hade julfest på OT. Jag och kollega Brunby förbubblade på Post. Plötsligt ringde det. Sportchef Kanje: ”Atomics har gått i konkurs”.
Tjabatjenahallå, sa vi, tog en klunk öl och gjorde baddaren i det 32-gradiga vattnet.
Tji fick vi.
Konken var det.
När det sjunkit in var det bara att släppa julfestölen och greppa telefon och tangentbord. Sällan eller aldrig har tillvaron gått från eftermiddagsfest till kvällsvardag snabbare.
Med Magnus Ihse sjungande ekivoka julvisor i bakgrunden ringde vi basketligans vd, kommunalrådet Wretlund, Javan Pierce och en massa andra prominenta människor.